skip to Main Content

De 7 beste eettips voor hardlopers

Iedereen die capabel is om te wandelen, kan ook hardlopen. Hardlopen is dus geschikt voor bijna elke persoon. Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het hardlopen zoals het versterken van je lichaam, afslanken, en het verminderen van risico’s op kanker. Hardlopen is duidelijk een goede hobby voor een gezonde levensstijl, maar deze hobby vereist ook dat jij gezond eet. Wat kunnen hardlopers eten om het beste te krijgen uit hun hardlopen? Jij kan verder lezen om meer te weten daarover.

Eet voordat je rent

Je lichaam kan je vergelijken met een auto en wat hebben auto’s nodig om ze te laten rijden? Brandstof. Voedsel is brandstof voor de mens. Voedsel geeft je energie en deze energie maakt het mogelijk dat je kan rennen. Dat is een simpel concept en het is nog simpeler om toe te passen. Mensen die rennen zonder eten in hun maag worden sneller moe vergeleken met mensen die hebben gegeten voordat ze rennen. Een goede regel is om ervoor te zorgen dat je twee tot drie uren voordat je gaat rennen een maaltijd hebt gegeten.

Drink water

Water drinken zorgt ervoor dat je gehydrateerd bent, maar veel mensen passen dit niet toe in hun dagelijks leven. Het is van enorm belang dat een ieder genoeg water drinkt en vooral mensen die in een gebied met koud weer wonen moeten daarvoor zorgen. Dagelijks genoeg water drinken moet een van je top prioriteiten zijn bij het hardlopen. Zorg ervoor dat je gehydrateerd bent voordat je begint met rennen. Om een indicatie te krijgen van hoe gehydrateerd jij bent kan je kijken naar de kleur van jouw urine. Hierbij bestaat de regel dat je voldoende gehydrateerd bent indien jouw urine bleek geel is. Indien je opmerkt dat je urine donkergeel is, ben je niet genoeg gehydrateerd en rennen is dan niet aangeraden.

Niet te veel eten

Mensen gaan vaak ervan uit dat hardlopers kunnen eten wat zij willen, maar dat is helemaal niet zo. Bij het hardlopen is het belangrijk om de hoeveelheid calorieën die je inneemt in balans te brengen met de hoeveelheid calorieën die je verbrandt. Te veel eten is geen goed idee tenzij je een competitieve eter bent en aangezien je dit artikel leest is de kans klein dat dat het geval is. Zorg dus ervoor dat je niet te veel eet voordat je begint met rennen.

Eet meer koolhydraten

Koolhydraten spelen een grote rol als brandstof voor hardlopers en daarom zijn groenten, fruit, melkproducten en volkoren een belangrijk deel van het dieet van hardlopers. Koolhydraten die tijdens het hardlopen worden gegeten, gecombineerd met koolhydraten die zijn opgeslagen in de spieren en de lever helpen hardlopers bij het hoog houden van hun energieniveaus. Bovendien zorgen ze ervoor dat de bloedsuikerspiegel niet daalt. Koolhydraten zijn dus de beste vrienden van hardlopers.

Eet gezonde snacks

Niemand kan leven zonder snacks en voor hardlopers geldt dat dubbel. Snacks worden vaak geassocieerd met ongezonde eetgewoonten (denk maar aan chips), maar snacks kunnen ook erg gezond zijn. Er zijn een heleboel artikelen online over gezonde snacks, dus wij raden je aan om die een kijkje te geven.

Drink chocolademelk

Na het rennen kunnen de meeste mensen niet direct eten. Recente onderzoekingen hebben bewezen dat chocolademelk dat gedronken wordt na het hardlopen hetzelfde effect heeft als Gatorade, een van de bekendste sportdranken. Dit komt doordat de verhouding tussen koolhydraten en eiwitten in chocolademelk bijna hetzelfde is als bij Gatorade.

Wees saai

Van nieuwe etenswaren genieten is een plezier voor een ieder, maar voor hardlopers kan dat best wel een uitdaging zijn. Veel hardlopers zorgen ervoor dat zij geen nieuwe etenswaren proberen voordat zij rennen. Zij willen namelijk ervoor zorgen dat ze krampen voorkomen en tegelijkertijd brandstoffen en mineralen onderhouden.

Tot slot

Dat waren de zeven beste eettips voor hardlopers die wij hebben goedgekeurd. Wij hopen dat jij het informatief vond en bovenal hebt genoten. Deze tips kan jij als hardloper zelf toepassen en jouw prestaties verbeteren en wij willen je daarbij graag helpen.

Back To Top