skip to Main Content

Wat is de werking van cafeïne voor je lichaam?

Cafeïne is een natuurlijk stimulerend middel dat voorkomt in de lichamen van een heleboel mensen die afhankelijk zijn van ervan om wakker te worden en wakker te blijven. Deze mensen krijgen cafeïne  in hun systeem door middel van producten zoals koffie, thee, chocola, energie dranken en nog veel meer. Natuurlijke producten die cafeïne bevatten zijn koffiebonen, theebladeren en cacaobonen, maar cafeïne kan ook synthetisch geproduceerd worden. Dit ingrediënt is een van de meest gebruikte ingrediënten in de wereld. We zien vaak dat mensen regelmatig koffie en andere cafeïne producten gebruiken, maar wat voor werking heeft cafeïne voor je lichaam nou? Lees verder om dat te weten.

Hoe werkt cafeïne ?

Om te weten wat voor werking cafeïne heeft voor je lichaam moet je eerst weten hoe het werkt. Cafeïne is een middel dat alertheid verbetert. Zulke middelen zijn meer bekend als stimulerende middelen. Cafeïne werkt door adenosinereceptoren in je lichaam te blokkeren. Adenosine is een stof dat slaperigheid stimuleert, dus zo zien we dat cafeïne je uit je je slaap houdt. cafeïne werkt best wel snel in je lichaam. Binnen een half uur tot een uur kan cafeïne piekniveaus bereiken in jouw systeem. Het duurt ongeveer drie tot vijf uren voordat de helft van de cafeïne verwijderd wordt in je lichaam en de rest kan voor een lange tijd in je systeem blijven.

De helft van de cafeïne consumptie in de wereld is te danken aan koffie. Van de rest is thee goed voor ongeveer 43 procent van de cafeïne consumptie.

Positieve effecten

Cafeïne kan een positieve effect hebben op je reactietijd, humeur en mentale prestaties als je een normale dosis van 50 mg tot 200mg inneemt. In onze samenleving komt het vaker voor dat veel mensen, vooral jongeren, een slecht humeur hebben en daardoor minder goede mentale prestaties opleveren. Cafeïne kan ons hierbij dus enorm helpen.

Negatieve effecten

Cafeïne kan een verstorend effect hebben op je slaap. Het meest duidelijk effect van het middel is dat het je moeite kan geven met slaap. Er is ook bewijs dat cafeïne de timing van je biologische klok kan vertragen. Al deze effecten zullen je slaaptijd over het algemeen verkorten. De hoeveelheid diepe slaap kan ook verminderd worden met als gevolg dat de kwaliteit van de slaap die je krijgt verminderd wordt. Vrouwen die regelmatig cafeïne gebruiken kunnen ook complicaties ervaren tijdens de zwangerschap.

Bij het innemen van veel hogere doses kan het voorkomen dat mensen last krijgen van de volgende verschijnselen: diarree, zweten, misselijkheid, spiertrillingen en een verhoogde ademhalingsfrequentie. Wanneer je stopt met het innemen van cafeïne na een periode van regelmatig gebruik kan je ontwenningsverschijnselen ervaren waarbij je te maken kan hebben met hoofdpijn, slecht humeur en lage energieniveaus.

Je merkt op dat de negatieve effecten van cafeïne ruimschoots opwegen tegen de positieve effecten, maar het is belangrijk om te weten dat veel van de negatieve effecten pas optreden bij overmatig gebruik van cafeïne . Degenen die normale doses van cafeïne gebruiken zullen niet te maken hebben met alle negatieve effecten.

Het stimulerend effect van cafeïne versnelt de hartslag. De hartslag wordt sterk beïnvloed door cafeïne bij een dosis van 400 mg. Dit kunnen we vergelijken met ongeveer vier kopjes koffie. De meeste mensen die regelmatig cafeïne gebruiken zullen geen ernstige last hebben van dit verschijnsel, maar voor mensen die vatbaar zijn voor angst vormt dit wel een probleem, aangezien het versnellen van de hartslag de kans op paniekreacties kan vergroten. Dit komt doordat cafeïne angst verhoogt. Mensen die paniekreacties ervaren moeten letten op hun consumptie van cafeïne, omdat zij dan een grotere kans hebben op een hartaanval.

Tot slot

Nu beschik jij over genoeg informatie omtrent cafeïne en wat voor werking het heeft voor je lichaam. Voor ons is het belangrijk dat een ieder gezond blijft en een manier waarop mensen op hun gezondheid kunnen letten is door hun cafeïne gebruik te reguleren. Wij hopen dat jij hebt genoten van dit artikel en dat jij door onze website gemotiveerd raakt om gezonder te leven.

Back To Top